SHARE

Oleh: Atiyah Ali

Di negara empat musim khususnya Amerika Syarikat, didapati 20% rakyatnya mengalami masalah gangguan afektif bermusim atau ‘seasonal affective disorder’ (SAD), yang membawa kepada kemurungan apabila cahaya matahari berkurangan terutama pada musim sejuk.

Cahaya matahari mengandungi Vitamin D yang penting untuk penghasilan Vitamin D3, yang mana kekurangan Vitamin D3 boleh menstimulasi masalah kemurungan.  Kajian pada tahun 2009 oleh sekumpulan penyelidik mendapati, sekumpulan populasi yang terdedah pada cahaya matahari mempunyai daya fikir kognitif lebih tinggi dari mereka yang kurang terdedah pada cahaya. Kehebatan dan khasiat cahaya matahari bukan semata untuk menghidupkan tumbuhan, mencahayakan kegelapan, tetapi ia mampu menghidupkan jiwa dan daya fikir manusia. Kehebatan cahaya matahari ini dinyatakan di dalam Al-Quran surah Asshams ayat 1-2:

“Demi matahari dan cahayanya di pagi hari. dan bulan apabila mengiringinya”

Di sini Allah menyebut tentang cahaya matahari pada waktu pagi yang mengikut pendapat para saintis barat, cahaya pagi diumpamakan sebagai pemberi tenaga kepada tubuh, yang memberi reaksi pantas untuk vitamin D bereaksi lantas memberi perasaan segar dan semangat memulakan hari baru. Itulah hikmah cahaya matahari pagi yang selama ini hanya dilihat, dirasa tanpa kesan pada diri, walhal cahaya yang dinikmati itu cahaya kurniaan tuhan yang punya banyak khasiatnya.

Kadar cahaya matahari yang berkurangan ketika menginjak ke waktu malam, akan mengaktifkan kandungan melatonin, yang mana menyebabkan tubuh berasa letih dan mengantuk. Bagi mereka yang berada di zon dunia yang waktu siangnya singkat dan waktu malam yang panjang, mereka terdedah kepada risiko untuk kurang bertenaga dan juga kemurungan.

Dr Alexander Wunsch, seorang ahli photobiology dari German menyatakan cahaya matahari adalah stimuli kompleks yang sekiranya tidak diserap oleh tubuh, pelbagai masalah kesihatan buleh dihidapi manusia. Tambahnya lagi, cahaya berperanan secara tanpa sedar mengaktifkan aktiviti kawalan organ seperti sistem simpatetik dan parasimpatetik, kawalan tidur dan juga hormon.

Cahaya matahari atau dikenali juga sebagai  cahaya ultraviolet (UVA) bertindak menghasilkan nitric oksida (NO). Peranan NO amat besar dalam membantu mengurangkan risiko kemurungan dengan meransang 60 peratus kapilari darah menyerap tenaga cahaya dan merendahkan tekanan darah. Selain itu, NO yang terhasil dari UVA boleh meransang otak untuk lebih berdaya fikir. Penghasilan NO membantu meredakan kemurungan disebabkan kebolehan mengurangkan radang, yang kebiasaannya berlaku di kalangan meraka yang ada masalah kemurungan.

Sebagai rumusan, pendedahan kepada cahaya matahari pada setiap hari bukan sajaha baik untuk masalah kemurungan, bahkan untuk kesihatan tubuh juga secara amnya.

Nota:// Penulis merupakan Pelajar Sarjana Kognitif Neurosains, USM

Rujukan:

Kent, S. T., McClure, L. A., Crosson, W. L., Arnett, D. K., Wadley, V. G., & Sathiakumar, N. (2009). Effect of sunlight exposure on cognitive function among depressed and non-depressed participants: a REGARDS cross-sectional study. Environmental Health, 8, 34. http://doi.org/10.1186/1476-069X-8-34.

Nair, R., & Maseeh, A. (2012). Vitamin D: The “sunshine” vitamin. Journal of Pharmacology & Pharmacotherapeutics, 3(2), 118–126. http://doi.org/10.4103/0976-500X.95506

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge