SHARE

SERDANG; Kit Danio Asai (Danio Assay Kit ) dibangunkan dengan menggunakan sifat unik ikan zebra atau nama saintifiknya ialah Danio rerio. Ikan zebra atau nama komersilnya Zebra Danio  merupakan  ikan air tawar tropika dari keluarga Cyprinidae dan berasal dari rantau Himalaya.

Berbanding dengan haiwan seperti tikus, penyelidik/pengguna boleh melakukan ujian ke atas embrio ikan zebra pada kos yang lebih rendah dan mendapatkan hasil dalam masa yang lebih singkat. Seekor ikan zebra betina boleh menghasilkan beratus embrio pada satu masa berbanding dengan tikus iaitu hanya sedozen. Ini dapat mengurangkan masa dan meningkatkan jumlah ujian dan ketepatan data.

Sumber-http://www.upm.edu.my/berita/zebrafish_replace_lab_rat-30977

Ikan zebra juga mempunyai kira-kira 80% daripada urutan gen yang serupa dengan gen manusia. Selain itu, pengurangan ujian haiwan merupakan salah satu matlamat FDA yang dinyatakan dalam ISO10993 dimana ikan zebra adalah organisma alternatif yang sangat efisien bagi menggantikan tikus dan haiwan ujian lain.

Spesis zebra fish Danio Rerio

Kit Danio Asai merupakan kit yang sedia digunakan bagi menyaring kesan ketoksikan sesuatu bahan kimia/sebatian, ubat-ubatan, bahan kimia, makanan atau minuman. Ia merupakan ujian ketoksikan bagi meramal kesan sampingan jangka pendek atau jangka panjang sesuatu bahan kimia / dadah terhadap manusia. Kit ini mudah digunakan, cepat, kos efektif dan ujikaji tidak memerlukan ruang yang besar. Kit Danio Asai adalah 60% lebih murah dan 50% lebih cepat berbanding dengan ujian ketoksikan menggunakan mencit atau tikus. Penyelidikan pembangunan kit ini telah bermula pada 2013 diketuai oleh Dr. Syahida Ahmad dari Jabatan Biokimia, Fakulti Bioteknologi & Sains Biomolekul, Universiti Putra Malaysia dan telah berjaya dipatenkan di Malaysia.

Bagaimana ia digunakan

Sumber-http://www.upm.edu.my/berita/zebrafish_replace_lab_rat-30977

Gen bioluminescent yang telah dipencil daripada bakteria dimasukkan kedalam embrio ikan zebra. Embrio ikan zebra yang telah diubah suai genetiknya (transgenik) digunakan sebagai model haiwan. Perkembangan embrio ikan zebra adalah hampir serupa dengan manusia sebanyak 80%, tetapi yang membezakannya ialah masa perkembangan embrio ikan zebra adalah jauh lebih cepat, perkembangan embrio berlaku diluar perut ibu dan embrio ikan zebra adalah lutsinar.  Maka, embrio ikan zebra ini boleh dijadikan panduan untuk mengkaji kesan bahan kimia/dadah atau pencemaran air terhadap manusia daripada sebelum lahir sehingga selepas lahir.

Embrio ikan zebra yang transgenik (biolumines) didedahkan kepada bahan kimia/dadah selama 3-5 hari didalam piring yang mempunyai 96 lubang pada suhu bilik (26-28°C). Kemudian perkembangan embrio ikan zebra dipantau dan direkod setiap 24 jam. Bahan kimia yang sangat toksik akan menyebabkan embrio zebra tidak bercahaya (lumines), manakala bahan kimia yang tidak toksik akan mengekalkan keterangan cahaya lumines.

Kelebihan kit Zebra Fish

Dengan menggunakan kit ini, ia dapat membantu meningkatkan pemahaman dengan lebih lanjut mengenai kesan jangka pendek dan jangka panjang sesuatu bahan kimia atau ubatan kepada perkembangan embrio ikan zebra dapat diaplikasikan kepada kesan perkembangan embrio manusia dalam kandungan ibu sehingga selepas lahir.

SUMBERUniversiti Putra Malaysia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge