SHARE

Oleh Azman Zakaria
Foto oleh Noor Azreen Awang

SERDANG:
Buat masa ini tidak ada ubat untuk ekzema. Jika anda berjumpa doktor, biasanya ada dua pendekatan untuk merawat ekzema, iaitu penggunaan steroid untuk mengurangkan kesan ekzema diikuti dengan krim emolien atau pelembap yang baik,  Penyelesaian dan alternatif yang dicipta oleh sekumpulan penyelidik dari UPM kepada penggunaan steroid topikal adalah REMDII Sensitive. REMDII Sensitive adalah krim pelembab dalaman yang dirumuskan dengan spektrum penuh vitamin E dilengkapi dengan bahan-bahan lain dalam campuran keseimbangan untuk membaiki keadaan kulit bermasalah tanpa melibatkan penggunaan steroid. Tokoferol dan tocotrienol telah terbukti secara klinikal untuk mengurangkan gatal-gatal dan kesan terbakar dengan cepat dan berkesan melalui tindakan anti-oksida dan anti-radang. Selain itu, allantoin dan asid hyaluronik dalam formulasi mampu menyediakan lipid fisiologi utama dan kuasa penghidratan yang kuat untuk mengembalikan kawasan kulit yang dijangkiti kepada keadaan asalnya. Data pra-klinikal menunjukkan bahawa penggubalan REMDII berjaya mengurangkan kegatalan, mengelupas dan dengan berkesan membaiki keadaan dermatitis atopik dalam masa hanya 2 minggu. REMDII Sensitive telah dipatenkan pada tahun 2016.

Saintis

Kumpulan penyelidikan yang diketuai oleh Prof. Dr. Lai Oi Ming dari Institut Biosains, Universiti Putra Malaysia menyatakan bahawa salah satu penyakit kulit yang paling biasa dan kronik di dunia adalah ekzema atau atopik dermatitis (AD). Ekzema berlaku pada individu dari semua kaum dan peringkat umur. Ia adalah satu keadaan kulit radang, ciri-ciri ichtyosis (kulit kering), erythema (kemerahan), kritik pedas (gangguan kulit), luka-luka menggaru, lichenification (penebalan kulit), luka-luka dijangkiti (lepuh, pembentukan nanah) dan hypopigmentation dalam luka-luka lama. AD memberi kesan kepada 20% kanak-kanak dan 10% orang dewasa di seluruh dunia (The Star, 2016). Satu kajian baru-baru ini yang dijalankan oleh Prof. Dr. Lai Oi Ming menunjukkan bahawa kebanyakan daripada emolien yang dijual untuk melegakan ekzema tidak mengandungi bahan-bahan aktif dan masih mempunyai banyak bahan kimia sintetik, pengawet dan bes yang murah. Kajian mereka dilakukan untuk mengisi kekosongan ini dengan formulasi pengawet bebas yang mengandungi bioaktif anti radang dengan menggunakan bes aloe vera yang telah di beku kering sebagai asas.

Bahan Utama

Bahan-bahan bioaktif dalam formulasi REMDII Sensitive ini adalah direka khas untuk bertindak secara dinamik pada kulit bermasalah.  Bioaktif (spektrum penuh vitamin E, karotin, vitamin C) dipilih dari sumber yang paling mampan dan boleh dipercayai untuk memastikan tahap tertinggi fungsi produk ini boleh dicapai. Kemudian, bioaktif diproses dengan teliti dengan keadaan nano-pemprosesan yang seragam untuk menjadikan bahan-bahan untuk pelbagai saiz nano supaya dapat menembusi lapisan kulit dengan mudah dan berada di kedudukan yang tepat di bawah lapisan epidermis. Bioaktif yang berjaya menembusi ke dalam lapisan dermis akan mula bertindak secara sinergistik untuk melindungi dan membaiki kulit. Campuran bioaktif dalam bentuk emulsi minyak dalam air akan digabungkan ke dalam pangkalan emolien; supaya apabila ia digunakan pada kulit, ia menyediakan lapisan perlindungan pada kulit. Kulit yang dilindungi akan kurang terdedah kepada tekanan alam sekitar termasuk kekeringan, foto-kemusnahan (photo-destruction), serangan mikrob dan lain-lain.

http://www.sciencepark.upm.edu.my/article/remdii_sensitive-33101

Olein sawit merah (RPO) yang kaya dengan tokoferol, tocotrienol dan karotenoid adalah minyak yang sesuai untuk digunakan dalam formulasi kulit. Walau bagaimanapun, dalam sedekad yang lalu penggunaan RPO adalah terhad dalam aplikasi makanan kerana RPO pada mulanya direka untuk mengekalkan kepentingan fitonutrien dalam buah kelapa melalui langkah-langkah pemprosesan yang lebih ringan untuk menangani masalah kekurangan vitamin di beberapa kawasan luar bandar. Dengan teknologi yang maju dalam industri penjagaan kulit dan permintaan yang timbul daripada pengguna terhadap produk yang lebih semula jadi dengan kecekapan yang setara atau lebih baik, RPO mempunyai peluang yang baik untuk menjadi penyelesaian menyeluruh bagi penjagaan kulit. RPO yang dimuatkan dengan bioaktif termasuk tocotrienol dan antioksida yang tinggi mempunyai harga yang kompetitif dan stabil dan yang paling penting, kemampanannya. Malaysia adalah salah satu daripada negara-negara pengeluar utama minyak sawit dan pengeluaran RPO yang mantap. Oleh itu, RPO adalah bahan ideal untuk dimasukkan dan dirumuskan menjadi produk penjagaan kulit pada tahap skala yang besar.

Kelebihan

Menggaru boleh merosakkan kulit, dan membolehkan penembusan dan penapakkan bakteria Staphylococcus aureus, yang hadir pada kulit lebih daripada 95% daripada pesakit ekzema. Ini menyebabkan pesakit lebih berisiko kepada kulit kering dan rapuh, yang menyebabkan sensitif kepada kesan kimia dan kemasukan perengsa dan alergen. Apabila bakteria memasuki halangan kulit yang rosak diakibatkan oleh menggaru, rembesan toksin yang menyebabkan lagi bengkak , gatal-gatal, dan jangkitan. Lama kelamaan, kulit menjadi tebal, bersisik dan berkerak.

 

Ekzema sangat kelihatan pada kulit, ia juga boleh memberi kesan emosi, psikologi, dan sosial kepada orang yang mengalaminya. Sebagai contoh, ruam mengelupas pada tangan atau muka boleh membuat seseorang merasa sedar diri di khalayak ramai, menyukarkan interaksi sosial. Sebaliknya, kanak-kanak yang mempunyai ekzema boleh menjadi mangsa buli dan ejekan oleh rakan-rakan, yang boleh menjadi trauma untuk mereka.

 

Kebanyakan pesakit juga merasakan mereka perlu sentiasa berjaga-jaga untuk mengelakkan pencetus kepada keadaan mereka, perlu berhati-hati dengan pakaian atau kain yang mereka pakai. Rata-rata, tahap produktiviti pesakit di tempat kerja atau sekolah berkurang sebanyak 26% semasa ekzema merebak. Penyelidik sains sosial juga mendedahkan bagaimana kebanyakan perasaan pesakit ekzema: malu tentang keadaan mereka, merasakan mereka sentiasa diingatkan hakikat bahawa mereka mempunyainya, letih berurusan dengan ia, dan berfikir mengawal ia adalah satu tugas yang mustahil.

 

Oleh kerana tidak ada ubat untuk ekzema, rawatan ekzema terbukti mencabar bagi kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, ekzema boleh berjaya diuruskan dengan nasihat perubatan yang betul, dan ubat-ubatan yang boleh memberikan kelegaan segera untuk gatal dan juga pelepasan lesi ditetapkan.

 

Satu tanggapan salah yang biasa bagi Halal adalah terhad kepada makanan semata-mata semakin berkurangan kerana  kepenggunaannya oleh orang Islam telah berkembang menjadi satu trend global. Kemunculan kosmetik Halal dalam pasaran kecantikan global dengan cadangan nilai tinggi yang menekankan nilai-nilai sejagat nampaknya menjadi pilihan kepada pengguna Islam. Tetapi ia juga telah menarik perhatian daripada rakan-rakan bukan Islam mereka. REMDII Sensitive yang menyediakan pilihan yang selamat dan semula jadi untuk keadaan kulit yang sangat kering dan berpotensi untuk ekzema akan memenuhi keperluan yang diperlukan oleh pasaran Halal yang besar.

 

Di samping itu, industri kelapa sawit  merupakan salah satu yang penting di Malaysia. Memperkenalkan aplikasi baru untuk bahan-bahan berasaskan sawit iaitu vitamin E dan karotin akhirnya akan meningkatkan kepelbagaian kegunaan kelapa sawit dan dengan itu menyumbang kepada industri kelapa sawit Malaysia. Produk mesra pengguna dalam permintaan amat berkesan terutamanya produk penjagaan kulit dan produk penjagaan kesihatan dimana akan menambahkan nilai kepada RPO yang kurang digunakan sebelum ini. Kepelbagaian RPO dijangka menyumbang kepada pasaran eksport serta pendapatan negara. Dengan pembangunan prototaip, industri minyak sawit di Malaysia tidak akan semata-mata bergantung kepada eksport minyak mentah sawit (CPO) atau produk berasaskan sawit tradisional. Menurut laporan daripada Frost and Sullivan (2011) yang membincangkan tentang kemajuan dalam bioaktif untuk kosmeseutikal dan nutricosmetics, trend yang menarik adalah bahawa produk penjagaan kulit yang berkesan semakin meningkat. Prototaip yang berlandaskan RPO  memenuhi keperluan pasaran dari aspek yang berbeza.

PEREKACIPTA

Prof. Dr. Lai Oi Ming (Lipid technology, Formulations)

Dr. Lai Wee Ting (Delivery systems)

Dr. Nicholas Khong Mun Hoe (Microbiologist, Formulations)

Mr. Hishammudin Muhammad (Business Development Manager)

Miss Leow Min Min (Production Engineer, Sales)

 

Patent Granted – MY 158177-A -Antioxidant and/or antimicrobial composition based on palm oil, granted on 06/09/2016

SUMBER

[1] http://www.upm.edu.my/berita/remdii_sensitive-33101
[2] https://www.hmetro.com.my/agro/2017/07/243954/krim-atasi-ekzema

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge