SHARE

Kerajaan menyasarkan untuk mencapai nisbah 70 saintis dan jurutera penyelidik bagi 10,000 tenaga kerja menjelang tahun 2020.

Pengarah Kanan Pengurusan Agensi Nuklear Malaysia, Dr. Dahlan Mohd berkata, sasaran tersebut merupakan susulan Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara yang diluluskan kerajaan dua tahun lalu sekali gus menterjemahkan komitmen kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai negara maju berpendapatan tinggi.

Ketika ini, nisbah saintis dan jurutera penyelidik adalah 50 orang bagi setiap 10,000 tenaga kerja. Kerajaan menyasarkan untuk mencapai nisbah 70 saintis dalam masa lima tahun lagi.

“Sebenarnya kita kekurangan saintis. Aspek kritikal yang dihadapi oleh negara untuk mencapai dasar tersebut ialah kita tidak mempunyai bajet yang tinggi sebagaimana negara maju,” katanya dalam sidang akhbar program Bertemu Saintis Pusat Sains Negara di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Dr. Dahlan berkata, program Bertemu Saintis kali ini berbeza daripada sebelumnya kerana dilaksanakan di tempat penyelidikan saintis itu sendiri.

Katanya, perkara itu selaras dengan objektif program untuk menjadikan saintis sebagai contoh kepada peserta terutama pelajar sekolah, kolej dan universiti.

“Tahun ini kami memilih Agensi Nuklear Malaysia sebagai lokasi pertama penganjuran program sesuai dengan objektif dan juga peranan agensi ini dalam menjalankan penyelidikan teknologi nuklear.

“Kebanyakan orang sering salah faham tentang agensi nuklear, ramai ingat nuklear ini hanya berkaitan dengan bom,” katanya.

SumberUtusan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge