Sistem Suria

Klik pada Menu untuk melihat info kelajuan, keluasan dan jarak.
Klik pada Planet untuk melihat senarai planet.

Sistem Suria terdiri daripada Matahari dan objek astronominya yang terikat oleh gravitinya ke dalam orbit sekelilingnya. Semuanya terbentuk daripada keranapan awan molekul gergasi kira-kira 4.6 bilion tahun lalu. Sebahagian besar jisim sistem ini datang dari Matahari. Dari kebanyakan objek yang mengorbit Matahari, kebanyakan dari jisim tersebut ditampung didalam lapan yang relatifnya planet sendirian iaitu orbitnya hampir membulat dan berada didalam cakera yang hampir leper dipanggil satah ekliptik. Empat planet dalam yang lebih kecil, Utarid, Zuhrah, Bumi dan Marikh, juga dipanggil planet terestrial, adalah primernya terdiri dari batuan dan logam. Empat planet luaran, gergasi gas, adalah cukup lebih besar berbanding terestrial. Dua yang terbesar, Musytari, dan Zuhal, adalah terdiri utamanya dari hidrogen dan helium; dua planet paling luar, Uranus dan Neptun, adalah terdiri secara besarnya ais, seperti air, amonia dan metana, dan selalu dirujuk secara terpisah sebagai “ais gergasi”.

Sistem Suria juga rumah kepada beberapa rantau yang diduduki oleh objek yang lebih kecil. Lingkaran asteroid, iaitu berada antara Marikh dan Musytari, juga semirip kepada planet terestrial sepertimana ianya terdiri utamanya batuan dan logam.

Orbit di luar Neptun tempat beradanya lingkaran Kuiper dan cakera terserak; populasi yang dipaut dari objek trans-Neptun yang terdiri dari ais seperti air, amonia, dan metana. Didalam populasi ini, lima objek berindividu, Ceres, Pluto, Haumea, Makemake dan Eris, ialah dikenalpasti cukup besar untuk dipusingkan oleh graviti mereka sendiri, dan demikian diistilahkan planet kerdil. Tambahan pula kepada beribu dari badan kecil[e] pada dua rantau tersebut, beberapa bilangan iaitu dianggap calon planet kerdil, berbagai populasi badan kecil lain termasuklah komet, sentora dan debu interplanet yang bebas mengembara antara rantau. Enam dari planet dan tiga dari planet kerdil diorbit oleh satelit semulajadi, yang biasanya diistilah sebagai “bulan” selepas Bulan Bumi. Setiap dari planet luar dikelilingi oleh cincin planet dari debu dan lain-lain zarah.

Angin suria, iaitu aliran plasma dari Matahari, menciptakan gelembung pada medium interstelar yang dikenali sebagai heliosfera, iaitu melangkau diluar kepada tepian cakera terserak. Awan Oort, yang dipercayai menjadi sumber untuk komet jangka-panjang, mungkin juga wujud pada jarak secara kasarnya beribu kali lebih jauh dari heliosfera. Heliopaus merupakan poin iaitu tekanan dari angin suria disamakan kepada tekanan bertentangan dari angin interstelar. Sistem Suria terletak didalam satu dari tangan luar galaksi Bima Sakti, iaitu mengandungi sekitar 200 bilion bintang.

Kredit : Wikipedia

Sistem Suria diprogramkan
oleh @JulianGarnier
Disediakan dan alih bahasakan
oleh MH Creative