Hari ini kita dikejutkan dengan berita penahanan seorang remaja Muslim Amerika yang mencipta ‘jam digital’ nya sendiri dan membawanya ke sekolah untuk ditunjukkan kepada guru-gurunya. Akibat salah anggap bahawa jam tersebut adalah DIY bom, polis menahan Ahmed Mohamed, seorang pelajar sekolah berusia 14 tahun di Irving, Dallas.
Selepas kejadian itu, Ahmed mendapat sokongan bertalu-talu dari seluruh dunia termasuk Presiden Barrack Obama, CEO Facebook Mark Zuckerberg dan ramai lagi.
Apa yang remaja Malaysia boleh pelajari dari kisah ini ialah, contohi Ahmed Mohamed. Teruskan mencipta dan berkreatif. Saranan kami dari team @MajalahSains.Com, cubalah anda cipta sebuah jam digital berdasarkan tutorial di bawah.
Sumber-ScienceAlert