SHARE
Moscow – Apabila membincangkan mengenai penggunaan 100% tenaga keterbaharuan bagi memenuhi keperluan permintaan tenaga, andaian unjuran permintaan tenaga sesebuah negara adalah menjadi asas kepada cadangan penggunaan 100% tenaga keterbaharuan tersebut.
Andaian-andaian ini telah diteliti dan dikritik oleh Ben Heard, Pengarah Eksekutif Bright New World (Australia), melalui pembentangan beliau di perbincangan Meja Bulat  “Environmental safety in the nuclear industry: Strategy, regulation, technologies”. Di dalam pembentangan beliau bertajuk “Climate changes and future challenges”, kritikan terhadap andaian-andaian keperluan tenaga oleh organisasi seperti WWF dan Greenpeace adalah bermasalah kerana telah mengunjurkan permintaan tenaga yang menurun pada masa depan. Ini sama sekali menggugat kredibiliti cadangan organisasi-organisasi tersebut.
Menurut kajian beliau ke atas cadangan-cadangan penggunaan​ 100% tenaga keterbaharuan adalah mustahil kerana unjuran keperluan itu tidak mengambil kira trend permintaan yang meningkat. “Mengabaikan tenaga nuklear (dalam pertimbangan kepelbagaian tenaga) adalah laluan yang berisiko tinggi”, kata akhir beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge