SHARE

Nota: Artikel ini terbit dalam web teknologi terkenal TheSkop.  MajalahSains  menerbitkan kembali artikel ini dengan kebenaran dari pihak TheSkop.

 

Barangan buatan Malaysia, kadang-kadang dipandang sebelah mata sahaja. Tetapi, sebenarnya banyak barangan buatan Malaysia yang digunakan oleh konsumer di seluruh dunia.

Bermula dari 30 jurutera pada tahun 1972, kini MDC memiliki lebih 2,000 jurutera bertugas di Intel Malaysia. Banyak teknologi baru yang digunakan di seluruh dunia, dicipta di MDC.

Sempena menyambut 25 tahun ‘Malaysia Design Centre’ (MDC) di Intel Malaysia, di sini kami senaraikan lima teknologi hebat yang dihasilkan dari makmal MDC di Malaysia.

Malaysia Boleh!

1. Intel Compute Stick

Intel Compute Stick - ver1 Linux

Komputer yang beroperasi dengan sistem operasi Windows, boleh digerakkan di dalam perkakas bersaiz lebih kecil dari tapak tangan. Intel Compute Stick hanya perlu dicucuk ke mana-mana port HDMI di TV atau monitor, dan ia boleh terus berfungsi penuh sebagai komputer. Sangat bagus untuk kegunaan pendidikan di sekolah dan kolej.

2. Intel Mini PC

Intel Mini PC - dikuasakan Intel

Mungkin tidak sekecil Compute Stick tadi, tetapi komputer berpretasi tinggi boleh menjadi sedikit besar dari tapak tangan. Intel Mini PC mempunyai papaninduk khas, yang boleh dilengkapkan slot CPU Intel serta slot RAM dan cakera keras. Kompak tetapi boleh dipasang perkakas sendiri, yang mudah dinaiktaraf jua. Satu lagi rekaan dari Malaysia.

3. Pemproses Intel Atom “Pineview” (SoC)

Intel Atom X3 X5 X7

Netbook, laptop 2-dalam-1 dan telefon pintar menjadi kenyataan kini dengan rekaan Sistem di atas Cip (System-On-a-Chip, SoC). Cip ini dilengkapi CPU dan GPU dalam satu binaan, menjadikannya lebih jimat tenaga dengan prestasi yang sama. Selain itu, ruang juga boleh dijimatkan, menjadi komputer lebih kecil.

Ciptaan ini menjadi pemangkin kepada penciptaan netbook yang kecil, ringan dan lebih mampumilik, yang turun merangkul anugerah pengilangan selama 7-tahun sebe;um ia mula dilancarkan pada tahun 2009.

4. Universal Serial Bus (USB) 1.0

Universal Serial Bus USB 1

Sebelum ketibaannya, bukan satu perkara yang mudah untuk menyambungkan perkakas ke komputer. Pengawal mikro USB 1.0 dicipta di dalam makmal MDC, menjadikan sambungan komputer tidak pernah semudah ini. Pasang dan terus gunakan. Tak perlu pening lagi mencari kabel yang serasi.

5. Gerbang IoT (Internet of Things)

Intel IoT Gateway device

IoT adalah perkara yang menjadi bualan ramai masakini. Semakin banyak peranti pintar mula diperkenalkan seperti TV, mesin basuh, peti sejuk, dan banyak lagi. Ia boleh menghubungkan peranti pintar antara satu sama lain. Tetapi bagaimana dengan teknologi lama?

Sekali lagi MDC menjadi pencipta teknologi, yang boleh menyambungkan teknologi lama ke ruang IoT, melalui Gerbang IoT. Ia menjadi penyelesaian kepada teknologi lama berhubung ke internet. Ia telah diaplikasikan dengan jayanya ke dalam sistem agrikultur pintar.

5-teknologi-bertaraf-antarabangsa-direka-oleh-rakyat-Malaysia-infografik-FIXED

SUMBERTheSkop

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge